Delegația Uniunii Europene a inaugurat la Soroca un nou Centru de Informare

Centrul de Informare al Uniunii Europene (CUIE) a fost deschis la Soroca, pe 25 mai, cu scopul de a oferi cetăţenilor din nordul Moldovei acces liber şi gratuit la informaţii despre Uniunea Europeană. Ceremonia de inaugurare a fost onorată de prezenţa şefului Delegaţiei UE la Chişinău, ES Ambasadorul Dirk Schuebel și ambasadorii Bulgariei, Cehiei, Lituaniei și Suediei.  CIUE va oferi publicului interesat informaţii şi literatură de specialitate, care acoperă o gamă vastă de domenii precum, programele şi instrumentele UE dedicate ţărilor care fac parte din Politica Europeană de Vecinătate, inclusiv Republica Moldova, legislaţia UE, regulile de afaceri şi, nu în ultimul rând, informaţii din cultură. CIUE oferă acces liber la resursele sale şi sunt deschise publicului larg, inclusiv tinerilor, studenţilor, specialiştilor din diverse domenii şi oamenilor de afaceri.

În Republica Moldova au fost înfiinţate, din 2007 până acum, şapte Centre de Informare ale Uniunii Europene inclusiv la Bălţi, Cahul, Soroca şi Comrat. În capitala Republicii Moldova există trei astfel de instituţii.

Reţeaua CIUE din Republica Moldova primeşte materiale şi literatură de specialitate gratuite de la Biroul de Publicaţii al Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg. În acest sens, a fost semnat un acord de colaborare cu fiecare instituţie de învăţământ-gazdă. În baza acestuia, Uniunea Europeană s-a angajat să livreze gratuit şi permanent materiale solicitate de coordonatorii Centrelor de Informare.

Cei care doresc să se informeze pe larg despre Uniunea Europeană o pot face la următoarele instituţii: liceul „Constantin Stere” (Soroca), Academia de Studii Economice, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Medicină şi Farmaceutică din Moldova (Chişinău), Universitatea de Stat „Alecu Russo” (Bălţi), Universitatea de stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” (Cahul), Universitatea de Stat din Comrat (Comrat).